Aliağa 'daki  bunca yük yetmiyor mu ?  

Aliağa ilçesindeki  atıkları yetmiyormuş gibi Marmara Bölgesinden ve ileri zamanlarda başka yerlerden getirilecek atıkların bertaraf için Aliağa’da Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ projesi için Yukarı Şehitkemal Mahallesi Muhtarı Kasım Ercan da bölge halkının söz konusu tesisi istemediklerini belirtti.

Aliağa 'daki  bunca yük yetmiyor mu ?  
Editör: Aliağa Medya
07 Ekim 2021 - 00:23
Aliağa’da yapılması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında 7 Ekim Perşembe Günü Halkın Katılım Toplantısı yapılacak.
Aliağa Şehit Kemal Mahallesindeki “Aliağa Rezerv Cüruf Depolama Alanı” bölgesine, tehlikeli atık bertaraf tesislerinin kurulma başvurularına   karşı Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Foça Forum, Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) ve Foça Kent Konseyi yanı sıra Aliağa’da ve  Foça  yaşayan  bazı vatandaşlar tarafından tepki gösterek ortak basın açıklaması yapmıştı. Basın açıklamasında FOÇEP Sözcüsü Bahadır Doğutürk  Bu projelerle; “Aliağa Rezerv Cüruf Depolama Alanı” olarak ayrılan bölgeye, Endüstriyel Atık ve Bertaraf Geri Dönüşüm Tesisleri kurarak. Foça Ilıpınar Cüruf Alanını kullanmaya devam edilmek istenmektedir. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğünün bu oyuna gelmeyeceğine inanıyoruz. Şayet; izinler çıkar ise, gerek Foça gerekse Aliağa halkı olarak buna seyirci kalmayacağız. Hukuki yollara başvuracağız” İfadeleri kullanmıştı.
Geçtiğimiz ay, Foça ile Aliağa arasındaki tarım alanları ve orman arazisinin ortasında yer alan Ilıpınar’daki Cüruf Depolama Alanının, doğayı ve yaşamı tehdit ettiği sebebiyle alanın kaldırılması için bölge halkı eylem yapmıştı.
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Dönem Sözcüsü ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, “Kısa süre önce hemen aynı alanın yakınında Foça Ilıpınar’da kurulacak tesis için açılan iptal davasında bilirkişi incelemesi yapıldı. Yargı süreci devam ederken şimdi de bu tesis için yeni bir ÇED süreci başlatıldı. Kurulacak tesiste tehlikeli atık depolanacak ve ciddi miktarda toksitle kimyasal madde işlenecek. İlçe artık tükenmiş durumda. Sadece cüruf depolama alanı değil, buradaki sanayi tesisleri bölgenin kaldırabileceği kapasiteyi çoktan aştı. Bölgenin turizm faaliyetleri, su kaynakları, tarımı, hayvancılığı, yaşam kalitesi, doğası, çevresi, tarihi artık ciddi bir tehdit ve tehlike altında” diye Cumhuriyet gazetesine demeç te bulunmuştu
Bunun ardından, çevreye ve doğaya zarar vereceği belirtilen Aliağa’nın Yukarı Şehitkemal Mahallesi, Akçekise Mevkii’nde yapılması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ projesi hakkında da tartışmalar sürüyor.
Yukarı Şehitkemal Mahallesi Muhtarı Kasım Ercan da bölge halkının söz konusu tesisi istemediğine vurgu yaparak, “Halkın katılım toplantısında bu projeye itiraz edeceğiz. Bölge halkı olarak bu tesisi kabul etmiyoruz. Tesis hayata geçerse; bölgedeki tarımı, çevreyi, doğayı olumsuz etkileyecek. Bütün atıkları burada toplayacaklar. Bunu istemiyoruz. Bu nedenle itiraz edeceğiz” dedi.