Aliağa'da tedbirsiz kullanılan scooterlar tehlike saçıyor

İzmir’in Aliağa ilçesinde  elektrikli scooter kullananların sayıları her geçen gün daha da artıyor. Ancak kurallara uymadan kullanılan scooterlar hem sürücüler hem de çevredekiler için tehlike oluşturuyor.

Aliağa'da tedbirsiz kullanılan scooterlar tehlike saçıyor
Editör: Aliağa Medya
30 Mart 2023 - 17:53

Son dönemde İlçe  merkezinin bazı  bölgelerinde kullanılan scooterların yoğunluğu dikkat çekerken, kurallara uymayarak tek kişilik scootera 2 kişinin binmesi tehlike oluşturuyor. Genellikle aynası olmayan, sürücüsünün kasksız ve koruyucu ekipmansız kullandığı scooterlar,  İlçe merkezindeki  geçtiği işlek caddelerde muhtemel kazalara davetiye çıkarıyor. İlçenin  en çok trafik yoğunluğu olan İstiklal caddesinde  bisiklet yolu olmasına rağmen scooter kullananıcılarının bisiklet yolunu kullanmayarak  yolun  ortasından gitmeleri   araç sürücülerini isyan ettiriyor.  
Vatandaşlar, trafik kurallarını hiçe sayan  ve gelişi güzel park edilen socootear  için İlçe Emniyet  Müdürlüğü  Trafik Denetleme Büro  Amirliğine Bağlı ekiplerin ve Belediye görevlilerinin gerekli müeyyideleri uygulamasını istiyor. 
   Ticari araç sürücüsü  Hulusi Adalı, bazı  elektrikli scooter kullanıcılarının trafik kurallarına uymayarak trafik güvenliğini tehlikeye soktuklarını  belirtti. Adalı” Geçenlerde  sevk ve idaremdeki aracımla giderken  ters yönden  bir scooter sürücüsü, arkasında da küçük bir kız çocuğu ile geliyor. Hem kendi can güvenlikleri hem de bizim can güvenliğimizi tehlikeye sokuyorlar. Ayrıca, scooterları yaya kaldırımlarına gelişi güzel çapraz park ediyorlar. Yayaların geçişlerini zorlaştırıyorlar.” dedi
   
Diğer  bir vatandaş ise  scooterların uygunsuz yerlere bırakıldığını  ve  İlçede scooter kullanıcılarının trafik kurallarına  uymadığını belirtti. Günlük hayatında elektrikli scooterları sıklıkla tercih eden kullanıcılar ise, "Tercih etmemin çok fazla sebebi var. Çok avantajlı bir taşıt. İstanbul trafiğinde bana çok fazla kolaylık sağlıyor, özellikle de hız ve zaman açısından. Kısa mesafeli bir yere gitmek istediğimde de taksi kullanmak istesem taksicilerin tavrı belli zaten. O yüzden hem daha uygun fiyatlı buluyorum hem de birçok noktadan kolay ulaşılabilir olması çok güzel" ifadelerini kullandı 

Sessiz çalışan bu araçların yaya yollarında kullanımı kaza oranlarını oldukça artırmaktadır.  Hızlı olması ve sessiz çalışmasından dolayı yayalarımız tarafından fark edilemeyen bu araçların kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları sıralayacak olursak;
İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı  tarafından yayınlanan düzenlenen yöneltmeliğin yanı sıra  çıkarılan torba yasaya göre 2918 sayılı Trafik karayolları Trafik Kanun maddesine eklenen maddelere göre ; elektrikli scooterların yaya yolu kullanımında, otobanlar ve şehirlerarası yollarda kullanımı yasaklandı.Şehir içinde ise Hızı en fazla 25 km/saate olacak  ve trafiği olumsuz etkilemeyecek şekilde kullanılabilecek. E-skuter; ayrı bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa taşıt yolunda (ii) bisiklet, elektrikli skuter, motorlu bisiklet ve motosikletlerin yayaların kullanmasına ayrılmış yerlerde ve (iii) bunlardan ikiden fazlası taşıt yolunun bir şeridinde yan yan sürülemez.E-skuter sürenlerin manevra için işaret verme hali dışında iki elleri ile taşıtlarını sürmeleri zorunludur. E-skuter kullananlar, 15 yaşını doldurmuş olmalı ve bedensel ve ruhsal bakımdan sağlıklı bulunmalıdırlar .E-skuter ile sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük ve yolcu taşınamaz.

E-skuter; otoyol, şehirler arası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında kullanılamaz.Ayrıca, sağa ve sola dönüşlerde sürücüler bakımından bisiklet şeridindeki e-skuter kullananlara ilk geçiş hakkını verme zorunluluğu getirilmiştir.
Hastane, askeri bölge, emniyet binaları  gibi kamuya ait binaların giriş ve çıkışlarına park yapılamayacak. Ayrıca tramvay ve metro yollarına; engelli yollarına; kaldırımı işgal edecek şekilde park yapılması da yasaklanmıştı. Bisiklet yolu kullanılmalı, bisiklet yolu olmayan yerlerde şağ şerit kullanılmalı Şeklinde sıralayabiliriz.