Aliağa 'da Öğrenciler 7.2  Ile Sallandı

Aliağa 'da Öğrenciler 7.2  Ile Sallandı

Aliağa 'da Öğrenciler 7.2  Ile Sallandı
Editör: Aliağa Medya
06 Mart 2020 - 02:00

 
İzmir İn Aliağa  ilçesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)'a ait Deprem Simülasyon Tırı deprem farkındalığı oluşturmak için eğitim verdi.
 Afet bilincini geliştirmek üzere tüm Türkiye'yi dolaşan 3 adet AFAD Deprem Simülasyon Tırlarından bir tanesi Aliağa Demokrasi meydanında  konuşlandırıldı.
Demokrasi Meydanı’nda Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tırı'nda, deprem bilincini artırmak ve depremlere karşı nasıl hazırlıklı olunacağını göstermek amacıyla başta öğrenciler olmak üzere vatandaşlara uygulamalı olarak deprem eğitimi verildi. Tır'da yaşatılan Düzce, İzmit ,Van depremleri öğrencilere  ve vatandaşlara yapay olarak yaşatıldı. Yapay deprem anında öğrenciler büyük heyecan yaşadı.
Vatandaşlara depremde yapılması gerekenleri anlatan AFAD eğitim biriminde çalışan Eğitmen   Alper Demir, gezici simülasyon Tırı'nda o anları yaşamak isteyen vatandaşlar önce neler yapmaları ve hangi tedbirleri almaları gerektiğini anlattı. Demir, deprem olduğunda vatandaşların merdivene yönelmemelerini sabit duran bir eşyaların yanına çök kapan yapıp deprem bittikten sonra elektrik, su, gaz vanalarını mutlaka kapatmaları gerektiğini merdivenlerin yıkılıp yıkılmadığını kontrol edip acil çıkış merdivenlerden ve kesinlikle asansörlerden kullanmadan  hızlı bir şekilde   binayı terk etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Eğitimin ardından Eğitmen   Alper Demir  ,deprem öncesinde yapılması gereken deprem çantası, evlerde depreme karşı nelerin yapılması ve deprem sonrasında nasıl davranılması gerekliliğiyle ilgili bilgiler verdi.
Vatandaşlara deprem anındaki doğru hareket tarzlarının simüle edilerek öğretilmeye çalışıldığını belirten  eğitmen  Alper Demir, "81 ilimiz de göstermiş olduğumuz bir faaliyetimiz var deprem simülasyon ve eğitmenlerimizle  gezerek  halkın  çocuklarımızın  ailelerin  bilinçlendirme sağlıyoruz. Deprem öncesi veya felaketler  öncesi  öncesi yapılması gereken hazırlıklar ve deprem sırasında yapılması gerekenler ve sonrasını anlatıyoruz .Özellikle çocuklarımıza ise okulda ise deprem sırasında ,sıralarını altında değil yanlarında çök  kapan yapmaları gerektiğini anlatıyoruz deprem bitene kadar sıraların yanında kalmalarını deprem bittikten sonra öğretmenler ile beraber acil çıkış merdivenlerden ve kesinlikle asansörlerden kullanmadan hızlı bir şekilde bu şekilde binayı terk edip dışarıdaki sıra gidip öğretmenlerini onlara saydıktan sonra verecek olan direktiflerinin göre hareket etmelerini istiyoruz " dedi.
Deprem Simülasyon Tırı’nda eğitime katılan vatandaş   Eray  Yediveren , verilen eğitimden çok memnun kaldıklarını belirterek, bundan sonrasında yaşanabilecek bir depremde neler yapılması gerektiğini öğrendiklerini ifade etti
 Eğitime katılan  Atatürk  Ortaokulu 7 sınıf öğrencisi Bilge Nur Kula  ise Öğrencilerden  Yapay deprem anını gerçek deprem olarak hissettiğini, söyleyen Kula”Deprem anında masanın yanında sıkıca tutunabileceğimizi ve korunabileceğimizi Depremde sonra suyu elektrik gazı kapatabileceğimizi  öğrendik “dedi. Diğer Öğrenci Tüker Çakır Kendisinin hayatı boyunca böyle  bir deprem yaşamadığını  ve depremde ne yapacaklarını öğrendiklerini belirtti.