Aliağa'da Madımak anması: "Unutmadık, unutturmayacağız"

Sivas Katliamının 28 . yıl dönümünde katledilen 33 aydın, akademisyen, yazar ve sanatçı pek çok kentte düzenlenen basın açıklamalarıyla anıldı.

Aliağa'da Madımak anması: "Unutmadık, unutturmayacağız"
Editör: Aliağa Medya
03 Temmuz 2021 - 13:31
2 Temmuz 1993'te Sivas'ta yakılan Madımak Oteli'nde hayatlarını kaybedenler Aliağa’da da  anıldı. Katliamın 28. Yıl dönümünde 33 yazar, ozan ve düşünür için Demokrasi Meydanı'nda  basın açıklaması yapıldı.
Aliağa Alevi Kültür Derneği ve Demokrasi Platformu , Demokrasi meydanında  bir araya gelerek, Sivas’ı unutma , Unutturma " yazılı pankart açarken, ""Sivas'ın hesabı sorulacak" sloganları attı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından otelde hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunarak yoklama yapıldı.
Aliağa Demokrasi Platformu  adına ortak açıklamayı Eğitim-Sen Aliağa Şube Başkanı Yalçın Aydın, okudu.
Aydın , “Açıkça görüldüğü gibi Sivas Madımak Oteli Katliamı, egemenlerin organize ettiği ve katil güruhun tetikçiliğiyle hayata geçirdiği planlı bir katliamdı. Sonra bu katliamda yer alan gerici katil güruh içinden sadece çok küçük bir grup hakkında dava açıldı. Uzun süren yargılamalar sonunda bu katillerin çoğu ya hiç ceza almadılar ya da küçük cezalarla kurtuldular. Hiçbir sağlık sorunu olmayan, katliamda başı çekenlerden biri olduğu kanıtlanan ve mahkemede hiçbir pişmanlık belirtmeyen Ahmet Turan Kılıç tamamen hukuksuz bir kararla affedildi. Haklarında dava açılan katillerin bir kısmı ise hiç bulunamadı. Daha sonra bu katillerin bazılarının Sivas’tan hiç ayrılmadan yaşamlarına devam ettikleri, hatta resmi olarak haklarında arama kararları olmasına rağmen evlendikleri, askere gittikleri, işe girip çalıştıkları, ehliyet aldıkları anlaşıldı. Bir kısmı da arama kararlarına rağmen hiçbir engelle karşılaşmadan rahatça yurtdışına çıktılar.” diye konuştu.
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına da tepki gösteren Aydın, “Asla karanlığa teslim olmayacağız.” Dedi
Basın açıklamasının ardından günün anısına okunan türkülerle etkinli sona erdi.
İsmail Hakkı Ergün