Aliağa'da Kuduz hastalığına karşı havadan müdahale

Aliağa'da Kuduz hastalığına karşı havadan müdahale
Editör: Aliağa Medya
10 Kasım 2020 - 23:42
Aliağa’da Kuduz hastalığına karşı havadan müdahale  
Aliağa İlçe  Tarım ve Orman Müdürlüğü ,  Bakanlığın ’Kuduza karşı ağızdan aşılama’ projesi kapsamında 06.11.2020  tarihinden itibaren 4-5 gün süreyle dağlarda ve meralarda yaban hayvanlar icin uçaktan kuduz aşıları  atılacağına  mahalle muhtarlarına mesaj atarak , vatandaşların kuduz aşısı yemlerine temastan kaçınmaları konusunda uyarılmasını istedi.
İlçe  Tarım ve Orman Müdürlüğü  tarafından Mahalle Muhtarlarına  atılan  mesajda 4-5 gün süreyle dağlarda ve meralarda yaban hayvanlar icin uçaktan kuduz aşıları  atılacağın vatandaşların kullanılacak aşı yemlerini bulmaları halinde bu yemlerle temastan kaçınmalarını ve özellikle çocuklarını bu konuda uyarılmaları gerektiğini  vurguladı.
İlçe  Tarım ve Orman Müdürlüğü   tarafından atılan mesajda şu ifadeler kullanıldı
“Sayin Muhtarlarımız Yaban hayvanlarda Kuduz hastalığı ile mücadele etmek amacıyla Bakanlığımız Ucaklarla ile 06.11.2020 tarihinden itibaren başlayarak 4-5 gün süreyle dağlarda ve meralarda yaban hayvanlar icin kuduz aşıları atılmaya başlanacak bu konuda dağlık bölgelerde yasayan çiftçilerimize gerekli uyarıların yapılması bilmedikleri yabancı maddelere dokunulmamaları çocukların bu bölgelerde uzak tutulmaları hayvanlarına yediirilmemeleri hususunda uyarıların yapılması hususunu önemle rica ederiz...”
Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini”
Tarım ve Orman Bakanlığı, doğal yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla, "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini " isimli bir Avrupa Birliği Projesi’ni uygulamaya koydu.
Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 225 bin km2 alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek. Proje kapsamında 1. faz 1. kampanya ve 1. faz 2. kampanya aşılama çalışmaları tamamlanmıştı. 2020 yılı 2. faz 1. aşılama kampanyası kapsamında aşı atım işine, 01 Ekim 2020 tarihinden itibaren başlanılması planmıştı. Belirlenen il ve ilçelerde, proje kapsamında yapılacak çalışmalar ve kuduz hastalığı hakkında vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi proje başarısı ve kamu sağlığı açısından önem arz ediyor. Doğal yaşam alanlarına uçakla aşı yemleri atılarak yapılacak olan çalışma özellikle tilkileri kapsıyor. Yaban hayatında tilkilerin çiftlik hayvanları ile irtibatlarının yüksek olması sebebi ile öncelikli olarak aşılanması planlanıyor.