Aliağa'da  koronovirüs salgını  çay ocakları ve kahvehaneleri zor durumda bıraktı

Aliağa’da  koronovirüs salgını  çay ocakları ve kahvehaneleri zor durumda bıraktı .

Aliağa'da  koronovirüs salgını  çay ocakları ve kahvehaneleri zor durumda bıraktı
Editör: Aliağa Medya
05 Ağustos 2020 - 14:18
 Hizmet sektörünün  temel taşı olan kahvehaneler ve  çay ocağı işletmelerinde işler hiç iyiye gitmiyor. Korona virüs nedeniyle kapatılan  çay ocakları ile  kahvehaneler normalleşme döneminde bir hayli değişti. Aliağa ilçesinde çay ocakları ve kahvehane sahipleri  koronovirüs sebebiyle gerçekleşen ekonomik kriz karşısında hem birbirleriyle rekabet  edip hem de ayakta kalmanın mücadelesini veriyorlar. İçinde bulunulan sıkıntılı süreç ile ilgili olarak işletme sahipleri önemli derecede sıkıntılar yaşıyorlar.
Doktorlar caddesi üzerinde  Bilgin  Çay ocağını işleten Enver Bilgin “ Çay ocağı işletmek uzaktan göründüğü gibi kolay değildir .Dünyanın en zor işidir. Direksiyonda olmazsan o işletme senin değildir. Sabah erken saatlerinde cay ocağına açıyorum. İnsanlarla uğraşmak çok zor,  ama ben bu işi uzun zamandan beri yaptığım için alıştım. Korona virüs öncesinde  günde ortalama olarak  300 bardağa yakın çay satıyordum. Şimdi ise bu sayı yaklaşık 100-150 bardak arası değişiyor. Koronovirüs sebebiyle esnaf arkadaşlarımız  bazıları dükkanlarında çaylarını kendileri yapıyor. Şuan  benim gibi birçok arkadaşlarımız  sıkıntı yaşıyor. Gerçi kredilerin ödemeleri ertelendi. Fakat ,para kazanamayınca kiramızı, elektriğimizi, vergimizi ve özellikle bankalara olan borcumuzu nasıl ödeyeceğiz. Bu konuda esnafın da sıkıntısı göz önüne alınarak yeniden  gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum “ dedi.
“Oyun oynatmanın yasak olması”
Koronavirüs nedeni ile kapatılan kahvehane ve kırathaneler normalleşme sürecinde 1 Haziran’da belli şartlarda açılmış olsa da , bu alanlarda oyun yasağı devam ediyor. Yeni yayımlanan genelge çalışma saatleri ile ilgili açıklama yapıldı. Ancak oyun oynama serbestliği ile ilgili henüz bir açıklama bulunmuyor.
Atatürk caddesi üzerinde  Çakıltaşı kıraathanesi  sahibi Osman Öz , kahvelerde hiçbir oyunun oynatılamadığını kaydederek mağdur olduklarını söyledi. Koronavirüs tedbirleri dahilinde kıraathane ve kahvehanelerde tavla ve okey gibi oyunlara izin verilmemesini belirten  Öz , sağlığın her şeyin önünde olduğunu fakat birçok esnafın da zor durumda olduğunu ifade etti. Öz” Pazarlar, lokantalar  minibüsler normalleşti, berberlerde sakal traşı serbest oldu.Kahveye gelen müşteriler  oyun olmadığı için canımız sıkılıyor diyor ve  Oyun olmadığı için kimse kahveye gelmek istemiyor.”  İfadesini kullandı.
 
“En az asgari ücret nispetinde nakdi yardım yapılmalıdır”
Pandemi süreci hayatımızın her alanında çeşitli kısıtlamaları da beraberinde getirildiğini ve  alınan önlemler kapsamında birçok işyeri uzun süre kapalı kalırken, açılan bazı işyerleri ise getirilen yasaklardan dolayı  sıkıntılar yaşadığını belirten Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar odası Başkanı Serdar Berk Her zaman devletimizin ve yerel yönetimlerin aldığı kararlara itiraz etmeden riayet eden, üzerine düşen sosyal ve ekonomik sorumluluklarını yerine getiren  tüm esnaf  üyelerimiz için , elektrik, su, doğalgaz, vergi, stopaj, SGK/Bağ Kur, belediyelere ve diğer kurumlara ödenen vergilerin devletimiz tarafından ötelenmesi yerine karşılanması veya silinmesidir. Ayrıca üyelerimizin geçimini sağlayabilecek, hayatını idame ettirebilecek miktarda en az asgari ücret nispetinde nakdi yardım yapılmalıdır. Kahvehanelerin yeniden kepenk açmasına rağmen oyun oynatmanın yasak olması, kıraathane esnafının belini büküyor. Devletimizin sadece iyi gününde değil kötü gününde de olan toplumun omurgası esnafımızın hayatını idame ettirebilmesi için ilgili tüm kurum ve kuruluşların çözümler ve  sıkıntılarımızın beklentilerimizin acilen giderilmesini yetkililerden istiyoruz. ” diye konuştu