Aliağa 'da Kerbela Şehitlerini Anma Ve Aşure Programı

Aliağa’da Kerbela Şehitlerini Anma ve Aşure programı düzenlendi

Aliağa 'da Kerbela Şehitlerini Anma Ve Aşure Programı
Editör: Aliağa Medya
02 Ağustos 2023 - 13:31
Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi tarafından Muharrem Ayı dolayısıyla Kerbela Şehitlerini Anma ve Aşure programı düzenlendi.
Her yıl Muharrem ayı içersinde düzenlenen ve bunu geleneksel hale getiren Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi  Aşure etkinliğine bu yıl da büyük ilgi oldu.
 Programa; Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Bergama İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Balıkçıoğlu, siyasi partilerin ilçe başkanları ve yöneticileri, belediye meclis üyeleri, oda başkanları, dernek başkanları, sendika temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Süslü;“Yas çeken bütün canların oruçları kabul olsun ”

 İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa Kültür Merkezi’nde düzenlenen programın açılış konuşmasını
yapan  Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü” 12 gün boyunca oruç tutan, yas çeken bütün canların oruçları kabul olsun. Muharrem ayı aynı zamanda kurtuluş ayı, yani peygamberler ayı olarak da bilinir. Nedenine gelince birçok peygamberin dileği Muharrem ayında gerçekleşmiştir. Yani kurtuluşa Muharrem ayında ermişlerdir. Dilekleri muharrem ayında gerçekleşen peygamberlerimiz, muharrem ayında şükür oruçları tutmuşlardır. İslamiyet öncesine dayanan bu gelenek Pir İmam Hüseyin’in ve 72 yareninin yezit ordusu tarafından Kerbela’da şehit edilmelerinden sonra biz Alevilerde 10 gün olan Muharrem orucu 12 gün olarak tutulmaya ve yaşanan acılardan sonra da yas ve mateme dönüşmüştür.” Diye konuştu.

“Kerbela şehitlerini ve 12 imamları yad ederiz.”

İkram ettikleri aşurenin hoşgörüye, barışa, sevgiye vesile olmasını dileyen Celal Süslü, “Her zaman olduğu gibi bu gün de Kerbela Olayları ve İmam Hüseyin sevgisi bizleri bir araya getirmiştir. Biz Alevilerde Muharrem ayı denilince Kerbela, Kerbela denilince Pir İmam Hüseyin gelir akla. Günümüzün yezitlerine inat bizler yine Alevisiyle, Sünnisiyle,  ‘Kerbela bugün yaşansaydı biz yezidin yanında yer alırdık’ diyenlere inat böylesine önemli bir günde bir arada, Pir İmam Hüseyin’in yanında olanlardanız.  Biz Aleviler Muharrem ayında cana kıymayız, et yemeyiz, kana kana su içmeyiz. Düğün dernek, eğlence yapmayız. 12 imamların yasını çekeriz. 12 günün sonunda da bugün olduğu gibi birliğin beraberliğin, hoşgörünün, bereketin simgesi olan aşurelerimizi kaynatır, Kerbela şehitlerini ve 12 imamları yad ederiz. Allah hepimizin tuttuğu Yas-ı Matem oruçlarını ve verdiği lokmaları kabul etsin. Aşuremizin hoşgörüye, barışa, sevgiye vesile olmasını diliyorum. Hepinizi İmam Hüseyin sevgisiyle kucaklıyorum. “dedi.

Bakan, “Kerbela sadece adalet arayan mazlumların davası ile sınırlı değildir”

Süslü’nün ardından söz alan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Bakan ise, “Kerbela sadece adalet arayan mazlumların davası ile sınırlı değildir. Aynı zamanda geçmişten bu güne süregelen zalimler ve mazlumlar arasındaki kavgadır. Aşuremiz haktır, aşuremiz birliktir, aşuremiz sevgidir. Dünyamızda hala Kerbelalar yaşanmakta. Bir daha Kerbelalar yaşanmamasını, halkımızdaki kuşku ve güvensizliğin son bulmasını, kin öfke ve nefretin sevgiye dönüşmesini, bu topraklarda yaşayan bütün kimliklerin kardeşçe, el ele barış içerisinde birlikte olmalarını Hak’tan niyaz ediyorum.” İfadelerini kullandı.
Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney ise yaptığı kısa konuşmada, böylesi anlamlı bir günde burada olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından Gökmen Savak  Dede’nin duası ile birlik, beraberlik ve bereketin simgesi olan aşure ikramı  yapıldı.. Dua sonrası Asarlık Cemevi Semah Ekibi deyişler eşliğinde semah döndü. Program sonunda tüm katılımcılara aşure ikramında bulu