Aliağa'da kadınlar, hakları için yürüdü

 Aliağa'da kadınlar, hakları için yürüdü
Editör: Aliağa Medya
09 Mart 2022 - 01:18
1857’de New York’ta başlatılan kadın mücadelesinin 165. Senesinde Aliağa Emek ve Demokrasi Platformunun Bileşenleri Aliağa’da bir yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Petrol-İş’in önünden Demokrasi Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Emek ve Demokrasi Platformu'nun düzenlediği yürüyüşte ellerinde tencere ve faturalarıyla yürüyen kadınlar, ekonomik, fiziksel, psikolojik her türlü şiddetin son bulmasını istediler.
Demokrasi Meydanında Platform adına basın açıklamasını okuyan Deniz Gültekin  " Esnek ve güvencesiz çalıştırılan, yoksullukla sınanan, zamların ve krizin yükü altında ezilmek istenen, katledilen, şiddet gören, eğitim ve sağlık hakkı, nafaka hakkı ellerinden alınmak istenen milyonlarca kadın bugün Türkiye'nin her yerinden hep bir ağızdan Yaşasın 8 Mart, Yaşasın Kadın Dayanışması demek için sokaklara çıkıyor, işyerlerinde eylemler örgütlüyor, alanları dolduruyor. Biz de Aliağa'da yaşayan kadınlar olarak her bir kız kardeşimizi mücadeleyle kucaklıyor, sözüne söz, sesine ses katmak için buradayız diyoruz” dedi
Ekonomik, siyasal ve sosyal olarak kadınların haklarına ve kazınımlarına dönük cinsiyetçi politikalar izlendiğini ifade eden Deniz Gültekin ” Türkiye Dünya'da kadın işsizlik oranının en yüksek olduğu, kadın istihdamının en düşük olduğu ülkelerden biri. Kayıt dışı işlerde, güvencesiz ve düşük ücretlerle istihdam ediliyoruz. Aynı işi yaptığımız erkeklerden daha az ücret alıyoruz. Çalışma hayatında olduğumuzda dahi yönetim kademelerinde yer alamıyoruz. Emeğimiz ikincilleşiyor, gelirimiz erkeğin gelirine ek olarak görülüyor. Ev ve bakım işini aksatmamamız için esnek çalışmamız gerekiyor. Tüm kadınlar için güvenceli iş, insanca ve eşit ücret, ev içi emekte eşitlikçi bölüşüm, tüm çocuklar için nitelikli, güvenli devlet kreşleri, bakım, temizlik, beslenme gibi zorunlu ihtiyaçlar için kamusal politikalar geliştirilmesini talep ediyoruz. Temel ihtiyaçlarımızın ücretsiz karşılanmasını, HPV aşısının herkese ücretsiz uygulanmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.