Aliağa'da Hocalı Katliamı unutulmadı

Ermenilerin, Azerbaycan dağlık Karabağ'da Hocalı Kasabasına girerek masum sivilleri katledilişinin üzerinden tam 28 yıl geçerken, katliamda hayatını kaybedenler İzmir'in Aliağa ilçesinde anıldı.

Aliağa'da Hocalı Katliamı unutulmadı
Editör: Aliağa Medya
27 Şubat 2020 - 17:42
Ermenilerin, Azerbaycan dağlık Karabağ'da Hocalı Kasabasına girerek masum sivilleri katledilişinin üzerinden tam 28 yıl geçerken, katliamda hayatını kaybedenler İzmir'in Aliağa ilçesinde anıldı.
Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Ermeni işgalcilerinin Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında yaşayan sivilleri katlettiği olayın ardından 28 yıl geçti. Hocalı katliamı üzerinden yıllar geçmesine rağmen katliam dün gibi akıllarda yer alıyor. Azerbaycan resmi kaynaklarına göre; 26 Şubat 1992'de, 106'sı kadın, 83'ü çocuk ve 70’den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşının katledildiği Hocalı Soykırımı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aliağa İlçe Teşkilatı tarafından organize edilen programla anıldı.
Anma Etkinliğine  MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Bayhan, Aliağa İlçe Müftüsü Süleyman Demiryürek, AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Hamdi Erdem, MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, Saadet Partisi Aliağa İlçe Başkanı Mahmut Koç, İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mülazim Pahsa, Azerbaycan Türkleri Dost Dernekler Federasyonu Genel Başkanı İsa Ambarcı, Yörük Türkmen Federasyon Başkanı Ali Dürüst, Bayındır Yörük Türkmen Derneği Başkanı Hasan Güzelsu, daire ve kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katılım gösterdi.
Hocalı Katliamı anma programı iki ülkenin marşlarının okunmasıyla başladı. Anma etkinliğine konuşmacı olarak Araştırmacı Yazar ve aynı zamanda Sivil toplum kuruluşu başkan ve eğitmeni İrade Elili, katliama tanıklık eden ve ailesini bu katliamda kaybeden şehit evladı Bakü Hocalı Devlet Okulu Öğretmeni Efsane Aliekberova, Katliamın tanıklarından öğretmen Hemail Helilova ve Bakü Devlet Okulu öğretmenlerinden Ayten Askerova katıldı.
“Sadece kardeş Azerbaycan'ın değil bizim de acımızdır, yaramızdır"
Etkinlik Kuran-ı Kerim Tilavetiyle başladı. Kuran-ı Kerim Tilaveti’nin ardından Aliağa Müftüsü Süleyman Demiryürek sahneye gelerek bir dua etti. Yapılan dua sonrasında MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Aydemir konuşmasında,” Dağlık Karabağ'a bağlı Hocalı Kasabasının, gözü dönmüş, insanlıktan nasibini almamış, Ermeniler tarafından gerçekleştirilen ve tarihin utanç sayfasına yenisini ekleyen soykırım geçen yıllara rağmen hala hafızalarımızdadır ve yüreklerimizde derin acılar bırakmaya devam ediyor. 26 Şubat 1922, Azerbaycan tarihinin en karanlık günlerinden biri olmuş, Hocalı Kasabasında telafisi olmayan uzun bir gece yaşandı. 1988 yılında başlayan Karabağ savaşında, Karabağ bölgesinin en önemli tepelerinden Hocalı, Ermeni güçleri için önemli bir hedefti. Azerbaycan resmi kaynaklarına göre 1992 yılında Ermeni güçleri 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece Hocalı Kasabasının giriş ve çıkışlarını kapatarak toplam 613 Azerbaycan Türk'ünü vahşice öldürüldü, 487 kişi ağır yaralandı. Bin 275 kişi ise esir alındı. Yakın tarihimizin utanç sayfalarından olan olay, sadece kardeş Azerbaycan'ın değil bizim de acımızdır, yaramızdır" dedi. Program Hocalı katliamını anlatan video gösterimi ile devam etti. Hocalı katliamının tanıklarından Bakü Hocalı Devlet Okulu Öğretmeni Efsane Aliekberova ve Hemail Helilova ise yaşadıklarını, o döneme ait anılarını katılımcılarla paylaştı. Küçük yaşta katliama tanıklık ettiklerini ve katliamda aile fertlerini kaybettiklerini anlatan konuşmacılar salonda duygusal anlar yaşattı. Konuşmacıların anlatımlarının ardından katılımcılara plaket ve çiçek takdimi yapıldı. Takdimin ardından etkinlik son buldu.