Aliağa'da Halk ÇED Toplantısını Yaptırmadı

Aliağa'da Halk ÇED Toplantısını Yaptırmadı
Editör: Aliağa Medya
07 Ekim 2021 - 21:43

Ege bölgesinde yer alan 7 ilin endüstriyel atıklarının bertaraf edilmesi için   Bir şirket  tarafından Aliağa ilçesi kurulması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında 7 Ekim’de yapılacak Halkın Katılım Toplantısı gerçekleşmedi.
Bir şirket  tarafından Aliağa’nın Yukarı Şehitkemal Mahallesi Akçekise Mevkii’nde yapılması planlanan Cüruf Bertaraf Tesisi projesine halk, çevre örgütleri ve muhtarlar karşı çıktı. Bölge halkı projenin doğaya ve çevreye zarar vereceği gerekçesiyle projeyi protesto etti ve toplantıya katılmadı. Halkın katılımı toplantısı yeterli sayıda katılımcı olmaması sebebiyle yapılamadı.

Kasım Ercan, “Cüruf tesisinin yapılmasını istemiyoruz”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Yukarı Şehitkemal Muhtarı Kasım Ercan, “Bölgemizde yapımı planlanan cüruf bertaraf tesisinin bölgeye büyük zarar verecektir. Cürufun büyük oranda bir atık kaynağı olması, bölgemizde hava, toprak ve su kirliliği yaşanmasına sebebiyet verecektir. Bunlarda insan sağlığını ve bitki yetişmesini ve büyümesini olumsuz etkileyecektir. Bölgede oluşacak cüruf tepelerinin, metal küfü olarak da bilinen cüruflardan çıkan tozun solunması kokusunun hissedilmesi insan sağlığına da büyük zararları olacaktır. Bölgede kanser vakalarının artmasına sebep olacaktır. Yağmur sularıyla cüruf temasının yeraltı sularına vereceği zarar, bölgede tarımla uğraşan halkın ekinlerine büyük zarar vereceği ortadadır. Tesisin bölgede var olan çam ağaçlarının bulunduğu ormanların ve tarım yapılan alanlarının yakınında olması ormanlık alanlarının ve sebze, meyvelerinin kurumasına sebep verecektir. Bu sebeple hem doğamız zarar görecek hem de tarımla uğraşan vatandaşlarımız maddi hasara maruz kalacaktır. Otlak alanların kuruması hayvanların zarar görmesine sebebiyet verecektir. Bu sebeplerden dolayı bölgemize yapılması planlanan cüruf tesisinin yapılmasını istemiyoruz.” Dedi.
Ayşe Algül, “Ovalarımız bitti sıra dağlara mı geldi?”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan bir diğer isim ise Aşağı Şehitkemal Muhtarı Ayşe Algül oldu. Algül yapılması planlanan tesisisin iki mahalleye de zararlar vereceğinden bahsederek sözlerine başladı. Algül, “ Dağlarımız temiz kalsın istiyoruz. Dağlarımıza dokunmasınlar. Oraya cüruf dökmesinler. Köylü üretecek. Bu cüruf dökülürse havamızda kirlenecek suyumuzda kirlenecek. Toprağımız da kirlenecek. Biz bu yüzden bu tesisin buraya kurulmasını istemiyoruz. Bazılarının cebi para görecek diye burada yaşayan köylüleri mağdur etmemek gerekiyor. Zehir solumak istemiyoruz. Yer alımları her gün devam ediyor. Yapılması planlanan tesisin yanından bir dere geçiyor. Bu dereden bizim içme sularımız çıkıyor. Bizim zeytinliklerimiz var. Her şey para değil. Ovalarımız bitti sıra dağlara mı geldi? Ovalarımız hep fabrika yeterince zehir soluyoruz zaten.” İfadelerini kullandı.
8 Ekim’de ise  başka bir firma  tarafından aynı bölgeye yapılmak istenen ‘Cüruf Depolama ve Geri Kazanım Tesisi’ projesi için Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek.