Aliağa'da Farkındalığın Rengi Turuncu 

Aliağa İlçe Sağlık Çalışanları Lösemiye Dikkat

Aliağa'da Farkındalığın Rengi Turuncu 
07 Kasım 2023 - 17:10

Türkiye’de her yıl 2-8 Kasım tarihleri ‘Lösemili Çocuklar Haftası’ olarak kutlanıyor. Bu kapsamda İzmir’in Aliağa ilçesinde İlçe Sağlık Müdürlüğü çalışanları turuncu rengi kombinleyerek farkındalık oluşturdu. 

Löseminin zamanla yarışan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Özkan Orhun, lösemide tanının erken konulmasının tedavide başarıyı artırdığını söyledi. 

Çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 30’unu lösemiler oluşturduğunu belirten Orhun, “Lösemi, kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin anormal hücreye dönüşmesi ile ortaya çıkıyor. Çocukluk çağı kanserlerinin çoğunluğu genetik geçişli değildir” dedi. 

Lösemi Belirtileri
Lösemi belirtileri hakkında da bilgiler veren Orhun, “Kansızlık (anemi), Enfeksiyonlara yatkınlık, sık hastalanma, yüksek ateş, çeşitli kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi), ciltte sık sık çürük / morluk oluşumu, kesik oluştuğunda kanamanın güçlükle durdurulması, iştahsızlık, kilo kaybı, karında şişlik (karaciğer ve dalakta büyüme), lenf bezlerinde büyüme, halsizlik, solukluk, çabuk yorulma, çarpıntı, kemik ve eklemlerde ağrılar, şişlik ve hareket kısıtlılığı en önemli belirtiler arasında yer alıyor” dedi.

Belirtilerin birçoğunun başka bir sebepten dolayı da kaynaklanabileceğinin altını çizen Orhun, “Lösemiden korkmayın, belirtileri önemseyin. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa mutlaka hekiminize danışın” dedi.