Aliağa'da Bıçakçılar Kurban Bayramı'na hazır

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, Aliağa'daki bıçakçılar da hazırlıklarını tamamladı. Geçen seneye göre daha az yoğunluk yaşadıklarını belirten bıçakçı İzzet Boğa , kurban kesiminde kullanılacak bıçakların püf noktalarını da anlattı.

Aliağa'da Bıçakçılar Kurban Bayramı'na hazır
Editör: Aliağa Medya
28 Haziran 2022 - 23:24
Kurban Bayramı öncesinde kimi vatandaş eski bıçaklarının bilenmesi için kimisi de yeni bıçak almak için bıçakçılara gidiyor. Aliaga’da  6 yıldır bileme ve internet üzerinden satış yapan ve 8 ay önce Fevzi paşa caddesi üzerinde açılan  ilçede  ilk ve tek Bıçak Mağazası Boğa Bıçakçılık ve Bileme Evi Mağazasının sahibi İzzet Boğa , geçen seneye göre işlerin daha az yoğun olduğunu, yeni bıçak alan vatandaş sayısının azaldığını söyledi. Boğa , kurban kesimi ve sonrasındaki işlemlerin hangi tür bıçaklarla daha iyi yapılacağını da anlattı.

“İşler yoğun değil”

Kurban Bayramı öncesi bıçak bileme işi için gelenler olduğunu ancak yeni bıçak satışı azaldığını ifade eden Boğa , “Normalde bayrama bir ay kala insanlar yoğun olarak eski bıçaklarını getirip biletirdi. Yani hem bilemede hem de yeni bıçak satışında da yavaşlık söz konusu. Bu hafta içerisinde bir yoğunluk beklentimiz var. Son güne bırakılmaz ise daha iyi olur. Vatandaşlarımız Bıçakların zamanın da biletmeleri önemli  dedi.
 
Bıçak alırken bıçağın çeliğini önemli bir unsurdur”



Kurban Bayramı'nda kurban keserken kullanılacak bıçakların ayrı özellikleri olduğunu söyleyen Boğa, şöyle devam etti: “Bir bıçakla bütün işlemleri yapmak zor olur. Her bıçağın isine uygun olarak kullanılması bıçağın keskinliğini korumasında önemli bir unsurdur. Kesim yapılan bir bıçakla kemik sıyırma işlemi yapılır ise bıçağın ağzında deformasyon oluşur ve bir sonraki kesimde ilk performansını alamazsınız. Bıçak alırken bıçağın çeliğini önemli bir unsurdur. Kaliteli bir çelik uzun ömürlü kesinlik sağlar. Diger husus bıçağın kabze sap kısmıdır. Elden kaymayan. Ele tam oturması. Sapta kullanılan materyal bıçağın tutusunu ve hijyeni icin önemli bir unsurdur. Fibrox saplar elden kaymak bakteri uretmez. Antibakteriyel olmalıdır. Küçükbas kesiminde kullanacak bıçak 1 numara ve 2 numara 13-15 cm. Büyükbaş kesiminde kullanılan bıcak, kesim türüne göre değişir. Profesyonel  kesim dediğimiz çekerek kesimde kullanılması gereken bıçak 2 numara 15-16 cm. Eski usul amatör kesim olarak nitelendirilen tarzda ise  kesim sürterek yapılır. Bunun için bıçağın uzun olmasi gereklidir.İdeal boyut 18 -20 cm 3 ve 4 no bıçaklardır ” ifadelerine kullandı.
 
Bıçaklar 65 -150  TL arasında satılıyor

Boğa  bıçak fiyatlarına ilişkin de “Eğer ki bıçağın çeliğini bilmiyor isek bu durumda bildiğimiz güvendiğimiz markalı bıçakları tercih etmeliyiz. Kurbanda kullanılacak yerli iyi bir bicak ortalama 100 -150 lira arasinda Avrupa markalı bıçaklarımız ortalama 400 -550 lira. İkinci sınıf diye tabir ettiğimiz tabaka çeliklerde  yapılan bıçaklarımız 65 lira. Bu arada bıçakların bileme işlemi 4 aşamadan geçerek  profesyonel  makinelerde yapılmalıdır .bıçakların ağzını yakmadan çeliğin çelikli  özelliğini kaybettirmeden yapılması önemli bir husustur. Bıçak bilemede 10 lira satırda  15 lira ücret alıyoruz” diye konuştu.

İsmail Hakkı Ergün /Ege’de Yedigün