Aliağa'da Beydili Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği Açıldı

Aliağa'da Beydili Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği Açıldı
Editör: Aliağa Medya
10 Aralık 2023 - 21:53
İzmir'in Aliağa İlçesi'nde, Beydili Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği binası törenle açıldı. 

Açılışa Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar , Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, Aliağa Alevi Kültür Derneği Başkanı Celal Süslü, Beydili Eğitim Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Bölge Sorumlusu aynı zamanda Menderes Üniversitesi Öğretim görevlisi Derya Gürtaş Dündar, Aliağa Sivaslılar Derneği Başkanı Hamit Çelik, AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Demir, CHP Aliağa İlçe Başkanı Ali Serçe, MHP Aliağa İlçe Teşkilat Başkanı Nuray Aydemir, DEVA Partisi Aliağa İlçe Başkanı Emre Kaya, CHP Belediye Başkan Aday Adaylarından Erol Güngör, Ümit Devran, Çağdaş Güç, Savaş Dağdeviren, Çiğdem Armutlu ve vatandaşlar katıldı.

“Bizler, bir oldukça güçlüyüz.”

Açılış konuşmasını yaptığı konuşmada Dernek Başkanı Salih Bakır yaptı. Dernek başkanı Salih Bakır   yaptığı konuşmadan derneğin açılış amacını  Aliağa'da yaşayan Beydililileri bir çatı altında toplamak, sorunlarına çözüm üretme olduğunu belirten Bakır “Köyümüz isminden de anlaşılacağı üzere bir Türk boyudur. Yıllar önce Anadolu’ya gelen dedelerimiz ve ninelerimizin Sivas Hafik  ilçesine yerleşmesiyle köyümüz kurulmuştur. Son 30 yıla kadar genelde köyümüzde yer aldık ve hep beraber yaşadık .mutluluğumuzu ve acılarımızı paylaşarak ,mutluluğumuzu arttırdık, acılarımızı azalttık .Baz nedenlerden, bunların da başını çeken ekonomiden dolayı köyümüzden göçtük.Bazı yerlere taşındık Otuz  yılı aşkın Aliağa’dayız yıllar geçtikçe nüfuzumuz  arttı ve bu bağlamda -birlik ve berberliğimizi koparmama gayretine giriştik. Hep birlikte geleneklerimize saygı duyarak ,geleceğimiz şekillendirmeye gayret gösterdik. Bu amaç doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirdik. Burası, derneğimizin amaçları doğrultusunda bir araya gelmemiz için yuva olacaktır. Bizler, bir oldukça güçlüyüz. Birlik ve beraberliğimiz adına dernek yerimiz bizlere hayırlı olsun. Burayı bize tahsis eden başta belediye başkanımıza Serkan Acar ve Aliağa belediyesine Sahsım ve Köylülerimize adına teşekkür ederim dedi.

“Beğdililer özgün bir Türk Kültürel kimliğe sahiplerdir.”

Dernek Başkanın ardından Konuşma yapan Adnan Menderes üniversitesi Öğretim üyelerinden akademisyen doktor Derya Gürtaş Dündar Beydili Kültürü ve Tarihi Hakkında bilgi verdi. Dündar “Ülkemizde ise Beğdili obaları Edirne'den Kars'a kadar her yörede vardır. Beğdililer özgün bir Türk Kültürel kimliğe sahiplerdir. Bugün açılışını yaptığımız derneğimiz ile Sivas bölgesinde Beğdilinleri hakkında şunu söyleyebiliriz. Sivas etnografik, folklorik , filolojik, dini inanç ritüelleri açısından Oğuz töresini yaşatmaktadırlar. Bu Türkmen kimliklerinden dolayıda zulmedilmiş, tarih boyunca kimlik mücadelesi vermişler, bu nedenle Raka Çöllerine sürgüne gönderilmişlerdir. Bu mücadelenin odağında üç temel ilke vardır. "Eline beline diline sahip olmak." Eline beline diline sahip olmak " clüsturunun ulusal siyasal bilinçdeki adı.”Ulusal devlet’e Ulusal Dil’e Ulusal tarihe" sahip çıkmaktır. Bu ilkelerin temel renginde "Türk Ebrusu “ çerçevesinde hayatiyet kazanmasıdır. Ebruyu teşkil eden hakim renk bayraktaki kızılak. Türkçedeki duruluk . Oğuzhan’dan gelen tarih bilincidir. Bin yıllık Anadolu tarihi,kültürü,dini,dili,”Türk Ebrusu” alaşımında "Türkiye', tablosunu Atatürk yaratrnıştır. Oğuz Han'ın torunları olarak Beydilinler bu tabloya sıkı sıkıya sahip çıkmıştır ve çıkacaktır.” ifadelerini kullandı
Konuşmaların ardından Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a destek ve Katkılarından ötürü plaket takdim edildi. Başkan Serkan Acar Yaptığı kısa konuşmada “Az önce değerli hocamızın aktardığı o çok zengin kültürü yaşatmak, birlik ve beraberliğini koruyabilmek adına  ekmeğin peşinden Aliağa’mıza  gelip yerleşen Beydilli Hemşerilerin dernekleşmişlerdir. Bugün hamdolsun değerli dernek başkanımı yönetimi tüm Beydilli Hemşerilerin gayretiyle Beydilli Derneğimizin binasının açılışını gerçekleştiriyoruz. Ben bu dernek binasının tüm Beylikli Hemşerilerime ve Aliağa olmasını eminim

Yoğun ilginin olduğu açılışta dernek binasının açılış kurdelasını Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, CHP Aliağa İlçe Başkanı Ali Serçe birlikte kesti. Açılış sonrası katılımcılara ikramlarda bulunuldu.