Aliağa'da asbestli gemi mitingi yapıldı: "O Gemileri Yakarız, Yaklaştırmayız!"

Aliağa'da asbestli gemi mitingi yapıldı: "O Gemileri Yakarız, Yaklaştırmayız!"
Editör: Aliağa Medya
04 Ağustos 2022 - 23:05


Aliağa'da düzenlenen mitingde bir araya gelen yüzlerce kişi, Nao Sau Paulo gemisinin Aliağa'da sökülmesini protesto etti: “O gemileri yakarız, o gemiyi buraya yaklaştırmayız.”

Türk firması Sök Denizcilik Şirketinin 2021 yılının Nisan ayında Brezilya'dan satın aldığı ve İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Gemi Söküm bölgesinde sökümü yapılacak olan nükleer uçak gemisi Nae Sao Paulo'nun, söküm için Türkiye'ye getirilmesine karşı çevreci örgütlerce miting düzenlendi. 

Çeşitli Sivil toplum örgütleri ve çevre platformlarının çağrısıyla bir araya gelen siyasi parti, sendika, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri, asbestli olduğu belirtilen Nao Sau Paulo gemisinin Aliağa'da sökülmesini protesto etmek için Aliağa Demokrasi meydanında miting düzenledi. 

İzmir ve Çevre illerden gelen yaklaşık 2.500 kişi Aliağa'da Petrol İş Sendikası şube binası önünde toplandı. “Aliağa dünyanın çöplüğü değildir” ve "Havama, suyuma, toprağıma dokunma” yazılı pankartlar ile ilçe meydanına doğru yürüyüşe geçen eylemciler sık sık “Sermaye elini doğamızdan çek” ve “Susma haykır temiz çevre haktır” şeklinde sloganlar attı. Aliağa halkının ise katılımının çok sınırlı kaldığı görüldü.  

Mitingde eylemcilere hitap eden DİSK Emekli Sen Aliağa Şube Başkanı Sebahattin Yeşiltepe, asbestli geminin Brezilya'dan yola çıktığını belirterek geminin Türkiye karasularına girmemesi için meşru ve haklı mücadelelerine destek olma çağrısında bulundu. 

HDP'DEN EYLEME GENEL MERKEZ DÜZEYİNDE GENİŞ KATILIM 
Eylemde ön saflarda yerini alan partilerin başında HDP ve EMEK Partisinin geldiği görüldü. HDP ve EMEK Partisi bayrakları mitingin başından sonuna Aliağa Demokrasi meydanında yerini aldı. Eyleme çok sayıda partili ile geniş bir katılım sağlayan  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez , Biz ekoloji mücadelesi verenler asla ne Aliağa’yı ne Fatsa’yı ne Kazdağları’nı ne de Şırnak’ı bugünkü iktidara ve sermayeye teslim etmeyeceğiz. Bugün Şırnak’ta ağaçları kesenler de aynı suçu işliyorlar. Biz bu suça ortak olmadığımızı gösteriyoruz” diye konuştu. 

SOSYALİST YENİDEN KURULUŞ PARTİSİNDEN EYLEME GENEL BAŞKAN DÜZEYİNDE KATILIM 
Kürsüye gelen Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı  Cavit Uğur  da, “Bir felaket çağından geçiyoruz. Bütün bu felaketlere son vereceğiz. Köpeksiz köyde değneksiz gezdiğini sananlara gerçeği 2023 seçimlerinde göstereceğiz.” dedi. 
Türk Tabipleri Birliği adına konuşan Behiye Mungan ise “Geminin tek zararı asbest değil. Bu gemide nükleer çalışmalar da yapılmış. Gemi sökülürse atıkların nasıl yok edileceği de ayrı bir soru işaretidir” açıklamasında bulundu.  

SOL PARTİ: TÜRKİYE, DÜNYANIN ÇÖPÜNÜ İTHAL EDİYOR”
SOL Parti adına konuşan Parti Meclisi üyesi Barış İnce Türkiye’nin dünyanın çöpünü ithal ettiğini iddia ederek, “Bu rant düzenini yıkmak için bugün de Aliağa’dan ses veriyoruz. Hep birlikte Mücadeleye devam” dedi.

EGEÇEP Yönetim Kurulu adına konuşan Seçil Ege Değerli de “Türkiye ve Aliağa dünyanın çöplüğü değildir. Emperyalizmin kirli savaşları ve onun atıklarıyla ölmek istemiyoruz. Buradan iktidarı uyarıyoruz. O gemileri yakarız, o ölüm gemisini buraya yaklaştırmayız” şeklinde konuşarak eylemcilere hitap etti. 

BAŞKA BİR TÜRKİYE, BAŞKA BİR ALİAĞA YOK!
Mitingde yapılan ortak açıklamada yıllardır Aliağa’da faaliyet yürüten gemi söküm tesislerinin yalnızca Türkiye’de değil, dünyada en ilkel çalışma koşullarına sahip, önlenebilir iş kazalarının sıklıkla yaşandığı, işçi ölümlerinin sıradanlaştığı alanlardan birisi olduğu vurgulanarak, “Türkiye Avrupa’nın; Aliağa Türkiye’nin hurdalığı, çöplüğü değildir. Başka bir Türkiye, başka bir Aliağa yok!” mesajı paylaşıldı.  

EYLEMDE CHP'DEN PARTİ BAYRAĞI TEPKİSİ

Aliağa Demokrasi Meydanındaki mitingin öncesindeki yürüyüşte ise Parti bayrağı krizi yaşandı. CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Mahir Polat, Siyasi partilerin çevreci eyleme parti bayraklarıyla katılmasına tepki gösterdi. Tepkisini ve rahatsızlığını Tertip Komitesinden Sebahattin Yeşiltepe'ye ileten Polat, Yeşiltepe'den “Tertip komitesi toplantılarında alınan kararlara göre buradayız. Bu saatten sonra değişiklik yapılamaz” cevabını aldı. CHP'li Vekil Polat, bunun üzerine tepkisine devam ederek, “Aldığımız karar şu; Eğer partiler bayraklarla katılacaksa, şu andan itibaren partimizden sadece Aliağa İlçe Başkanımız katılacaktır. Milletvekillerimiz ve Parti Genel Başkan Yardımcımız katılmayacak.” dedi. 

Bu karar üzerine, Çevre Mitingine katılmak üzere Aliağa'da bulunan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir Milletvekilleri Mahir Polat, Tacettin Bayır, Kani Beko ve CHP'nin İlçe ve Belediye Başkanları mitinge katılmadı. Daha önce yapılan duyurularda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in mitinge katılacağı duyurulmuş olmasına rağmen Soyer de eyleme katılmadı.