Aliağa Belediyesi Şubat Ayı  Meclisi Toplandı

Aliağa Belediyesi şubat ayı olağan meclisi, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde toplandı. Meclis salonunda yapılan toplantının gündeminde başkanlıktan gelen önergeler, komisyondan gelen raporlar ve gündem dışı önergeler yer alırken 20 madde meclis üyelerince tek tek oylandı.

Aliağa Belediyesi Şubat Ayı  Meclisi Toplandı
Editör: Aliağa Medya
06 Şubat 2020 - 10:42

 
Aliağa Belediyesi şubat ayı olağan meclisi, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde toplandı. Meclis salonunda yapılan toplantının gündeminde başkanlıktan gelen önergeler, komisyondan gelen raporlar ve gündem dışı önergeler yer alırken 20 madde meclis üyelerince tek tek oylandı.
Meclis Toplantısı, 7 Ocak 2020 tarihli meclis tutanaklarının okunup oylanmasıyla başladı. Ardından başkanlıktan gelen önergelerin oylanmasına geçildi
“toplu iş sözleşmesi “
 
Aliağa Belediyesi’nde en çok memur üyeye sahip olan Türk Yerel Hizmet Sendikası ile toplu iş sözleşmesini imzalamak üzere, belediye başkanına yetki verilmesini içeren 2’nci madde İYİ Partili Belediye Meclis Üyeleri Gülten Taşbaş ve Sedat Sarı’nın ret oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi
Aliağa Belediyesi’nde en çok memur üyeye sahip olan Türk Yerel Hizmet Sendikası ile toplu iş sözleşmesini imzalamak üzere, belediye başkanına yetki verilmesini içeren madde. İlgili madde hakkında görüş bildiren Sedat Sarı, “Geçen ay bu madde gündeme gelmişti. Geçen ay sosyal denge sözleşmesi başlığı altında bu konu gündemimize gelmişti. Şuanda toplu iş sözleşmesi olarak gündemimize geldi. Geçen ay neden buna hayır dediğimizle alakalı gerekçemizi açıkladık. İlgili kanunun 32. Maddesi zaten bunu açıklıyor. Bu süreç içerisinde sendika temsilcisi arkadaşlarla konuştuk. Bu denge sözleşmesine katkı sağlamamız bunun verilmesiyle alakalı olumlu oy kullanılması noktasında bize bir içtihat, kanun maddesi bir şey çıkarın önümüze. Biz de evet böyleymiş diyelim verelim. Bu güne kadar beklediğimiz sonuç gelmedi. Bugün ise mecliste toplu iş sözleşmesi adı altında meclisten yetki istediğinizi söylüyorsunuz. Ben bununla alakalı da araştırma yaptım. Fakat bir şey bulamadım. Bu haliyle bu maddeye ret oyu kullanacağız.” dedi.
 Meclis Üyesi Sedat Sarı’nın  sözüne karşılık  Belediye Başkanın Serkan Acar    Meclis  Katiplerinde kanun maddesi  bulmaları istedi .Öte yandan da   İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde  sosyal denge sözleşmesindeki oylamada   Evet  oyunu verdiği   hatırlatarak neden burada karşı çıktığını anlayamadığını belirtti.
 
“Kırk Araç Hurda Ayrıldı”
 
Belediye envanterinde kayıtlı olan 2009 model minibüsün Bilecik Yeni Pazar Belediyesi’ne, 1999 model otobüsün Giresun Duroğlu Belediyesi’ne, 2007 model otomobilin ise Yozgat Oluközü Belediyesi’ne hibe edilmesini içeren 6-7 ve 8’inci maddeler oy birliği ile Plan Bütçe Komisyonuna havale edildi
Bu madde oylamasında   Belediye Başkanı Serkan Acar ‘a kaç araç hibe edileceği soruya karşiılık   Başkan Acar  şu ana  kadar  belediye  bünyesinde bulunan  düşük  model   tamiri mümkün olmayan 40 aracı hurdaya ayırdıklarını ,Toplam olarak Ekonomik ömrü  tamamlanmış 11 kullanılmayan aracın  ihtiyaç sahibi olan Anadoludaki taşra belediyelere  verilmesi üzerine Meclis gündeme getirdikleri ve getireceklerini söyledi.
Aliağaspor FK’nın maçlarına ev sahipliği yapan Aliağa Şehir Stadı’nın isim değişikliğini içeren 11’inci madde oy birliği ile kabul edildi. Yapılan oylama ile Aliağa Şehir Stadı’nın ismi ‘Aliağa Atatürk Stadyumu’ olarak değiştirildi. Komisyondan gelen raporlarda; 1-2-4 ve 5’inci maddeler komisyonlardan geldiği şekliyle oy birliği ile kabul edilirken 3’üncü madde oy çokluğu ile gündemde bırakıldı.
Deprem ve Afet Komisyonu kuruldu
Meclis üyelerince verilen gündem dışı önergelerle; Deprem ve Afet Komisyonu ile Kentsel Dönüşüm Komisyonunun kurulmasına karar verildi. Komisyonlarda İsmail Menderes, İsmail Meşe, Mehmet Çelik, Musa Özcan ve Savaş Dağdeviren 1 yıl süreyle görev yapacak.
Sarı, inşaat ruhsat harçlarında artışlar karşımıza çıkıyor.
 
Toplantının dilek ve temenniler kısmında İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı söz aldı. Sarı, “işçi arkadaşlarımızın tazminatlarının ödenmesi ama teknik gerekçeyle ama belki biraz yavaş çalışmanız suretiyle gecikti. Geriye takılmaya çok gerek yok da. Şuanda yine mecburen ya da şartlar gereği karar almak zorunda kaldık. Aldık bu kararı. Bu konu da çok rica ediyorum Cuma’ya kadar bu dosya karar imzalar sayın kaymakamın onayı bunlar tamamlansın da artık yeniden bu zaman kayıpları yaşanmasın diye bir temennim var. Bu konuda zannediyorum siz de aynı hassasiyeti göstereceksiniz. Bu arada başka bir şeyi daha gündeme getirmek istiyorum. Bu inşaat ruhsat harçlarında artışlar karşımıza çıkıyor. Bu konu da Aliağa’daki müteşebbislerimizin belediyenin kapısına gelenlerin hepsi şikayetçi. İnanılmaz artışlardan bahsediyorlar. Hatta bir takım örnekler veriyorlar. İşte Aralık ayında aslında olacaktı benim ruhsatım ama bir sebepten dolayı gecikti. 30 bin lira verecektim. Şimdi 200 bin lira istiyorlar gibi afaki rakamlar var. Bunlar gerçekten elimde belgeli değil. Fakat böyle serzenişler var. Ama bu arada ticaret odasının yaptığı bir çalışma önümüze geldi. Burada bir örnekleme yapmışlar. 2019 ve 2020 nereden nereye gelmiş harçlar. İki tane örnek belediye ortaya koymuşlar Bergama ve Pendik Belediyeleri. Orada da aynı nitelikteki bir arsanın harçları ne kadardır diye bir örnekleme yapmışlar. Şimdi vatandaşın serzenişlerini duyarken bir de önümüze böyle çalışılmış bir evrak geldi. Belediyeler arasında tabi ki ciddi bir fark var ama bizi biz ilgilendiriyoruz. Fakat o biz 2019 2020 bir gün fark dönüyor bir anda dört beş katına çıkıyor. Şimdi biraz daha detaylı incelediğimizde yeni yeni kalemlerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bu kalemler zaten daha anlaşılabilir miktarlarda olsa fark yine bu kadar çıkmayacak. Çünkü geçen sene zaten var olan kalemlerle bu sene yine devam eden kalemlere baktığımızda anormal fiyat artışları yok. Ama bu yeni kalemler inanılmaz farklar ortaya çıkarmış. Şimdi muhtemelen diyebilirsiniz plan bütçeden bazı şeyler geçti, siz görmediniz mi? olabilir bilemiyorum. Evet orada belki dikkatten kaçmış olabilir. Bu fiyat artışları neden bu aşamaya geldi lütfen bu konuda açıklama yapın.” İfadelerini kullandı.
 
 Başkan Acar , Mevcut harçlara bir zam yok
 
İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı’nın ardından Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar konuşmasına başladı. Acar, “ Malumunuz yeni bir vergi biz koyamayız. Aliağa Belediyesi 200 kalem harç kalemi vardı. Buna sadece imar olarak bakmayın. Bu İstanbul’daki belediyelerde 600 kalem. Aramızda ciddi bir fark vardı. Bu noktada bu harç kalemlerini biz ilave ettik. Alınmayan harçlar ilave edildi. Burada ciddi adaletsizlikler düzeltildi. Örnek veriyorum; 500 metrekare arsanız var. 500 metrekare arsanıza ödediğiniz vergiyle imar durum belgesi alırken ödediğiniz harçla Tüpraş aynı harcı ödüyordu. Çünkü parsel bazlıydı. Tüpraş’ın 5 milyon metrekareyle 500 metrekare aynı harcı ödüyordu. Şimdi yeni düzenlemeyle Tüpraş bunun için atıyorum vatandaş bin lira öderken Tüpraş 7 milyon ödemesi gerekiyor. Bu adaletsizlikleri düzeltmek adına ciddi bir girişimde bulundu birimlerimiz. Ve parsel bazlı değil metrekare bazlı olsun, raiçler burada dikkate alınsın ve harçlarla ilgili mevcut harçlara bir zam yok. Alınmayan harçlar alınır duruma geldi. Konu bundan ibaret. Bizim rakamlarımız Küçükçekmece Belediyesi’nin 2016 rakamlarıdır. Bizimde kıstas aldığımız rakamlar var. Bir zam söz konusu değil.” Şeklinde konuştu.
 Meclis Üyesi Özşahin  Başkan  Acar’a  Teşekkür etti.
  Şubat ayın  meclis toplantısında  meclis kürsünü  yeninlenmesi Meclis üyeleri  ile  meclisi seyredenler tarafından büyük beğeni kazandı. Toplantının  dilek ve temenniler kısmında CHP  Belediye  Meclis üyesi  Oğuzhan  Özşahin  söz alarak daha önceki toplantı da  meclis kürsün  görüntüsü  iyi olmadığıı belirtmesi üzerine   Başkan Acar tarafından dikkatte alınmasını ve Başkan Acar   TC  yazılmasından  dolayı teşekkür etti.
 Aliağa Belediyesi Şubat ayı olağan meclisi bir sonraki meclis oturumunun 3 Mart 2020 Salı günü saat 18.00’de gerçekleştirilmesine karar verilmesiyle son buldu