Aliağa Belediye Başkanı Acar güçlü ekonominin sırrını açıkladı... Adaleti sağladık!

Park, bahçe, sosyal donatı alanları, gençlik ve spor merkezleri, asfaltlama çalışmalarının yanı sıra katlı kavşak, altgeçit, meslek hastalıkları hastanesi, karakol, stat gibi dev projeleri; kredi kullanmadan, kendi öz kaynaklarıyla hayata geçiren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, güçlü ekonominin sırrını açıkladı. Acar, birinci koşulun İş insanı Hasan Bey ile köylü Hasan amcanın eşit olması yani adaletin sağlanması olduğunu kaydederek, belediye gelirlerinin nasıl arttığını anlattı.

Aliağa Belediye Başkanı Acar güçlü ekonominin sırrını açıkladı... Adaleti sağladık!
Editör: Aliağa Medya
30 Haziran 2023 - 01:45
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, 14 Mayıs ve 28 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ile parlamento seçim sonuçlarını değerlendirdi. Seçimin sonucunda kazananın Türkiye Cumhuriyeti olduğunu kaydeden Acar, seçimlere katılım oranına dikkat çekerek, "Önemli olan halkımızın sandıklara gidip iradesini yansıtmasıydı. En önemli konu demokrasinin kazanmasıdır. Çok ciddi bir katılım oldu ve kazanan Türkiye Cumhuriyeti oldu. Halkımızın takdiridir, halkımızın kararı kıymetlidir" dedi."BU BİR DEMOKRASİ YARIŞI"

2024 yılında yapılacak yerel seçimlere ilişkin konuşan Acar, "Her seçim umuttur, adaylar her seçime kazanmak için girerler. Önümüzdeki 2024 yerel seçimlerinde de adaylar muhakkak ortaya çıkacaktır ve kazanmak için bir mücadele verecektir. Bu bir demokrasi yarışıdır. Demokratik bir yarış olacaktır. Seçim sonucunda halkımızın kararına hepimiz saygı duyup, memleketimiz ve halkımız için çalışmaya devam edeceğiz. Ben üçüncü kez seçime giriyorum. Yerel seçimlerin havası farklıdır. Yaşayıp göreceğiz" ifadelerini kullandı. 

"KALAN 9 AYIN GÖREVE GELDİĞİM GÜNDEN FARKI YOK"

Göreve geldiği ilk günden beri, Aliağalılar ve Aliağa için çalıştığını anlatan Acar, "2019'un Mart'ında ikinci dönemimiz başladı. İlk görev tarihimiz de 2014'ün Mart'ıydı. Bizim için 2014'ün Mart'ı ile 2019'un Mart'ı arasında bir fark yok. 2019'un Mart'ında ikinci defa görevi aldığımızdan bu yana biz halkımıza hizmet etmek için çalışıyoruz. Önümüzdeki 9 aylık sürecin de bir farkı olmayacaktır, aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Milletimizin iradesine, kararına güveniyoruz. Sandıkta milletimiz yine en doğru kararı verecektir" diye konuştu. 

"BİRÇOK YERDE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Acar devam eden projelerine ilişkin bilgi vererek, şu açıklamada bulundu: 

"Şu an hali hazırda süregelen işlerimiz var. Doğa Park projemiz var, kısa süre içinde tamamlanacak. Hipoterapi merkezimiz var, orası da tamamlandı. Önümüzdeki 1 ay içinde orası da aktif hale gelecek. 100. Yıl Parkımız var, kent ormanı olan, o projemiz devam ediyor, tamamlanacak. Körfeze yaptığımız projelerimiz devam ediyor. Şakran'da kapalı pazar yeri projemiz devam ediyor. Birçok yerde çalışmalarımız devam ediyor, onları tamamlayacağız.

İskele Projemiz var, tüm onaylarımız bitti. Teknik projesi de önümüzdeki hafta tamamlanacak. İnşa sürecine geçeceğiz. 

"EN ÇOK BEĞENİ ALAN PROJEMİZ KATLI KAVŞAK VE ALTGEÇİT OLDU"

Katlı kavşak yıllardır beklenen bir projeydi. Çanakkale Yolu'nda çok fazla ölümlü kaza meydana geliyordu. Burada yapılan katlı kavşak projemiz ve karşıdan karşıya geçişi sağlayan altgeçit projemiz hem trafiği rahatlattı hem de halkımız tarafından uzun yıllardır talep ediliyordu. En fazla beğeni alan bu iki projemiz oldu diyebilirim. 

"SPOR VE YAŞAM MERKEZİ AĞUSTOS AYINDA BİTİYOR"

Aliağa Spor ve Yaşam Merkezi Ağustos ayında bitiyor. Aralık ayında temeli atılmıştı. Merkezimiz 14 dönüm bir arazi üzerinde, kapalı kullanım alanı 10 bin metrekare, açık alanlarında da tenis kortları, okçuluk, basketbol sahası var. Kapalı bölümünde de yarı olimpik yüzme havuzu, kütüphane, eğitim atölyeleri, spor alanları ve tiyatro alanı bulunuyor. Aralık sonu itibariyle temelini atmıştık, şu an yüzde 70 tamamlanma oranı. Nasipse Temmuz sonu gibi bitirmeyi hedefliyoruz. Toplam maliyeti 253 milyon TL. Tamamen belediyemizin özkaynaklarıyla yaptık.



"STAT YAPIYORUZ"

300 milyon bedelli stat projemiz var. Biz Spor Toto ile bir reklam anlaşması yaptık. Spor Toto reklam anlaşması gereği bize 100 milyon TL ödeme yapacak. Spor Toto statlara asılan reklam karşılığı bir bedel ödüyor. 100 milyonluk kısmını Spor Toto karşılayacak, geri kalan kısmı ise belediyemizce karşılanacak.



"KİŞİ BAŞI GELİRİ 750 LİRADAN 14 BİN LİRAYA YÜKSELTTİK"

Aliağa Belediyesi ciddi bir yol aldı. Ekonomik anlamda çok güçlü bir noktaya geldi. Biz görevi devraldığımızda, 2014 yılında Aliağa Belediyesi'nin geliri 54 milyon TL idi. Kişi başına böldüğünüzde 750 - 800 liralara tekamül ediyor, o tarihteki nüfusla. Bugün Aliağa Belediyesi'nin bütçesi 1.4 milyar seviyelerine çıktı. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen bütçemiz; şirketlerimizle birlikte 1.2 milyar TL. 2023 yılında da 1.4 milyar olarak öngördük bütçemizi. Bu ciddi bir miktar. Kişi başına vurduğunuzda da ortalama 14 bin liraya yükseliyor. Yani kişi başı 800 lira olan Aliağa Belediyesi'nin gelirini, kişi başı 14 bin liraya yükselttik.


 

"4 YILLIK SÜREÇTE 1 LİRA KREDİ KULLANMADIK"

Bu gelir artışı, Aliağa Belediyesi'ni ekonomik olarak da ciddi rahatlattı. Belediyemiz pek çok projesini kendi öz sermayesi ile yapıyor. Aliağa Belediyesi'nin şu anda bankalara 1 lira kredi borcu bulunmamakta. Aliağa Belediyesi 4 yıllık süre zarfında hiç kredi kullanmadı. Biz ihtimalleri göz önüne alarak 2 defa kredi onaylattık, bunlardan biri damızlık koyun üretim merkezi içindi. Avantajlı kredi yakalayabilir miyiz diye baktık, tarımsal katkılardan dolayı. 15 milyon lira tutarlı olarak meclisimizden geçti ancak krediye ihtiyaç duymadık ve kullanmadık. 4 yıllık sürede Aliağa Belediyesi 1 lira banka kredisi kullanmadı.

"İLLER BANKASINDAN GELEN PARA YILLIK 65 - 70 MİLYON TL"

İller Bankası ile kıyaslanıyor. Bizim 1.4 milyar bütçemizde İller Bankası'nın payı ortalama aylık 5,5 milyon TL, yıllık bazda ise 65 - 70 milyon civarındadır. Yani yıllık bütçemiz 1.4 milyarının sadece 70 milyon lirası İller Bankasından geliyor.

"BÜTÇEMİZİN 0,50'SİNE TEKAMÜL EDİYOR"

Çalışan giderimiz ortalama aylık 14 milyon lira. Bize İller Bankası'ndan çok para geldiğini söylüyorlar, zaman zaman bizim de kulağımıza  geliyor. Benim yıllık olarak İller Bankası'ndan gelen para 65 - 70 milyon TL. Yani bütçemizin yüzde 0,50'sine tekamül ediyor.

"ADALETİ SAĞLADIĞINZDA GELİRLERİNİZ ARTIYOR"

Biz kuralları çok adaletli uygulamaya çalışıyoruz. Bizim için köydeki Hasan Amca ile iş insanı Hasan Bey arasında hiçbir fark yok. Herkes hukuk kurallarına uymak zorunda ve o kurallar içinde herkes yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda. O adaleti sağladığımızda da gelirlerimiz gerçek seviyelere ulaştı. Olması gereken seviyelerde şu anda.

"BELEDİYECİLİK BUDUR"

Güçlü bir ekonominin sırrını sorulması üzerine konuşan Serkan Acar, "Aliağa Belediyesi proje yapar. Projeleri yaptıkça Aliağa'nın gayrimenkul değeri artar. Gayrimenkul değeri artınca Aliağa Belediyesi'nin geliri artar. Aliağa Belediyesi'nin geliri arttıkça proje yapar. Proje artınca gayrimenkul değeri artar, gayrimenkul değeri artınca belediyenin geliri artar ve yine gelir artınca proje artar. Belediyecilik budur" açıklamasında bulundu. 

"YORUM YAPAMAYIZ"

Yerel seçimlere sayılı aylar kala isminin Cumhur İttifakı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak geçtiğinin hatırlatılması üzerine konuşan Acar, "Bu konuda karar mercileri bellidir. Bizim bu konuyla ilgili bir yorum yapmamız mümkün değil. Halkımız tarafından iyi yerlere yakıştırılmak tabi ki onur verici ancak karar mercilerinin kararıdır. Biz yorum yapamayız" dedi. 

"ALİAĞA DÜNYA ŞEHRİ OLMAK İSTİYOR"

Acar sözlerini şöyle sürdürdü: 

Daha gitmemiz gereken yol var Aliağa'da. Biz Aliağa Belediye Başkanlığı yapıyoruz ve çalışmalarımız Aliağa'nın alması gereken yola, geleceğine yönelik. Ben burada gidilmesi gereken yol derken bunu şahsım adına söylemiyorum, ilçemiz adına söylüyorum. Aliağa halkının bir hedefi var. Aliağa halkı bir dünya şehri olmak istiyor. Bunun için de almamız gereken bir mesafe var. Bu mesafeyi ben Aliağa halkının mutlaka alacağına inanıyorum. Süreçte bana da burada yerel yönetici olma şansı verilirse, benim için de büyük bir mutluluk, onur olur. Birlikte yol almak isterim ama Aliağa halkı bunu zaten başaracak.

(Gündemebakış)