112 çağrılarının yüzde 60'ından fazlasını asılsız ihbarlar oluşturuyor

112 çağrılarının yüzde 60’ından fazlasını asılsız ihbarlar oluşturuyor

112 çağrılarının yüzde 60'ından fazlasını asılsız ihbarlar oluşturuyor
Editör: Aliağa Medya
10 Şubat 2021 - 11:08

 Ülkemizde ve Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinde acil çağrı numarası olarak kullanılan “112 Acil Çağrı” numarasının etkinliğinin artması amacıyla, 2009 yılından bu yana her yıl 11 Şubat günü,  "Avrupa 112 Günü" olarak kutlanıyor. 112 çağrılarının yüzde 60’ından daha fazlasının asılsız ihbarlardan oluştuğunu söyleyen Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ekşi, “112 sistemindeki yanlış aramaların ve asılsız ihbarların çokluğu, gerçekten yardıma ihtiyacı olanların sistemden etkin bir şekilde yararlanmalarını engelliyor” dedi.

Türkiye’de 112 Acil Çağrı numarasının kullanımının tarihçesinden bahseden Doç. Dr. Ekşi, “Avrupa Komisyonu 1991 yılında, Avrupa Birliği’nin önemli önceliklerinden olan ‘Tek Pazar ve Serbest Dolaşım Hakkı’nda tamamlayıcı bir unsur olarak, tüm AB sınırlarında acil yardım hizmetlerinin tek bir numara olan ‘112’ ile talep edilebilmesinin gerekli olduğuna karar vermiştir. Yapılan çalışmalar ve belirlenen standartlar çerçevesinde sistem, 2000 yılında tüm AB ülkelerinde farklı seviyelerde uygulanmaya başlanmıştır. 112 Acil Çağrı numarası, Avrupa’da tüm acil durumlar için acil yardım istenebilecek tek acil çağrı numarası olarak kullanılıyor. Ülkemizde tek acil çağrı numarası uygulaması ile ilgili aktif çalışmalar, AB müzakere süreci paralelinde 2003 yılında başlamıştır. Nisan 2005’de, Antalya ve Isparta pilot il olarak seçilmiş ve bu illerde uygulama 2009 yılında başlamış olup, 2021 Ocak ayı itibariyle 61 ilimizde 112 Acil Çağrı Merkezi faaliyete geçmiştir. Bu sistem ile acil araması yapan kişinin yeri otomatik olarak belirlenmekte, acil olaya en hızlı ve etkin şekilde yanıt verilmektedir ” dedi. 

Yanlış aramalar ve asılsız ihbarların bu servisteki tüm aramaların yüzde 60’ından daha fazlasını oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Ekşi, “Ülkemizde acil çağrı hizmetlerinin etkinliğinin artırılması konusunda en önemli sorunlardan birisi, 112 acil çağrı numarasına asılsız ve amaç dışı aramaların yapılmasıdır. Öyle ki bu aramalar 112 acil çağrı numarasına gelen tüm aramaların yüzde 60’ından daha fazlasını oluşturmaktadır. Bu durum, gerçekten acil yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımızın hizmete zamanında ve etkin bir şekilde ulaşmasını zorlaştırabilmektedir” dedi.

Doç. Dr. Ekşi,  Avrupa 112 Günü’nün ülkemizde çeşitli şehirlerin Acil Çağrı Merkezi Müdürlükleri tarafından bir takım etkinliklerle kutlandığını ifade ederek bu konudaki farkındalık çalışmaları ile ilgili neler yapılabileceğini anlattı. Doç. Dr. Ekşi, “Acil çağrı numarasına yapılan asılsız ve amaç dışı aramaların azaltılması konusunda vatandaşlarımızda farkındalığın oluşturulması elzemdir. Yine halkımız, 112 acil çağrı hizmetlerinin nasıl kullanılacağı ile ilgili bilinçlendirilmelidir. Bu konuda İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Her yıl 11 Şubat’ta gerçekleştirilen ‘Avrupa 112 Günü’ etkinliklerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması ile farkındalığı artırmak mümkün olacaktır” dedi.