Sivas Katliamı'nın 32. Yılı Aliağa'da Anıldı

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen 33 aydın ve sanatçı, katliamın 32. yılında Aliağa’da düzenlenen etkinlikle anıldı.

Sivas Katliamı'nın 32. Yılı Aliağa'da Anıldı
Editör: Aliağa Medya
03 Temmuz 2025 - 10:59
1993 yılında Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında yakılan Madımak Oteli’nde hayatını kaybeden 33 aydın ve sanatçı, katliamın 32. yılında Aliağa’da düzenlenen etkinlikte anıldı. Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi’nin çağrısıyla düzenlenen anma programı yoğun katılımla gerçekleşti.

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi önünde toplanan yurttaşlar, ellerinde döviz ve pankartlarla Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin de katıldığı etkinlikte, katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Etkinliğin açılış konuşmasını Alevi Kültür Derneği yöneticilerinden Kemal Harite yaptı. Ardından platform adına hazırlanan basın açıklamasını Alevi Kültür Derneği Aliağa Şube Başkan Yardımcısı Ercan Doğan okudu.

“Zaman Aşımı Değil, İnsanlık Suçu”

Basın açıklamasında Madımak Katliamı’nın yalnızca Türkiye tarihinin değil, insanlık tarihinin en kara lekelerinden biri olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Katilleri de, aklayanları da affetmeyeceğiz! Zaman aşımını değil, insanlık suçunu konuşuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Doğan, “Katillerin serbest bırakıldığı, adaletin işlemediği, gerici ve faşist yapılarla hesaplaşılmadığı sürece bu acılar tazeliğini koruyacak. 2 Temmuz’un hesabı sorulana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Konuşmalarda, laiklik, eşit yurttaşlık ve özgürlük vurgusu ön plana çıktı. “Faşist ve şeriatçı kuşatmaya karşı Sivas’ta, Ankara’da ve her yerde alanlardayız” mesajı verilirken; katliamlarla yüzleşmeden barışın, adaletin ve demokrasinin mümkün olamayacağına dikkat çekildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:“Bugün cezaevlerinde öğrenciler, gazeteciler, halkın seçtiği belediye başkanları var. Ama Madımak’ın katilleri serbest. Bu çarpıklığa karşı mücadelemizi büyüteceğiz.”

“Yeni Anayasa Masasında Yine Aleviler Yok!”

Etkinlikte, yeni anayasa tartışmalarına da değinildi. “O masalarda Aleviler, kadınlar, emekçiler ve Kürtler yoksa bu anayasa toplumu temsil etmez” denilerek Alevilerin yalnızca konu değil, özne ve kurucu irade olarak yer alması gerektiği vurgulandı.

Sivas Katliamı ile birlikte Türkiye tarihindeki diğer katliamlara da değinilen açıklamada, Dersim, Maraş, Çorum, Gazi, Suruç, Roboski, Ankara Gar ve Gezi olaylarının da halkın ortak hafızasında yer aldığı hatırlatıldı.“Katliamlar Alevilerin ve Türkiye halklarının kaderi değildir. Bu karanlığı mutlaka yeneceğiz, aydınlık kazanacak!” denildi.

“2 Temmuz’da Alanlardayız!”

Anmanın sonunda yapılan çağrıyla tüm halklar, demokrasi, laiklik ve eşit yurttaşlık için mücadeleye davet edildi. “Emekten, laiklikten, eşitlikten yana olan herkes 2 Temmuz’da Sivas’ta, Ankara’da ve bulundukları her yerde alanlarda olmalı” denilerek dayanışma çağrısı yapıldı.