Eğitim-İş'ten 19 Mayıs Mesajı: "Atatürk'ün Gençliği Karanlıkta Bırakılamaz"
ğitim-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Mustafa Gök, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, ekonomik ve sosyal politikalarla gençliğin sistem dışına itildiğini belirterek, “Atatürk’ün gençliğine sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Editör: Aliağa Medya
18 Mayıs 2025 - 18:43
Eğitim-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Mustafa Gök, 19 Mayıs’ın 106’ncı yıl dönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamasında, “Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak, bağımsızlık ve özgürlük meşalesini yakmasının 106. yılı kutlu olsun” diyen Gök, 19 Mayıs’ın laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolda ilk adım olduğunu vurguladı.
Gök, “Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının emperyalistlerin oyuncağı olmuş bir imparatorluktan çağdaş bir ülke yaratmasını hala hazmedemeyenler var. Bugün tek adam rejimi ve onun destekçileri Cumhuriyet değerlerini açıkça hedef almakta” dedi.
"Gençlik Umutsuzluğa Sürükleniyor"
Mustafa Gök, açıklamasında gençliğin içinde bulunduğu sosyoekonomik çıkmaza dikkat çekerek, gençlerin yalnızlaştırıldığını, eğitimden koparıldığını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtti.
Gençlerin sistem dışına itildiğini gösteren çarpıcı verileri paylaşan Gök, “OECD verilerine göre Türkiye, üniversite eğitiminin getirisinin en düşük olduğu ülkelerden biri. 2002’de net asgari ücretin %27,61’i olan öğrenci bursları, 2025’te %13,57’ye düştü. Gençler mezun olsa dahi iş bulamıyor, düşük ücretlere mahkûm ediliyor” ifadelerini kullandı.
Ekonomik yetersizliklerin gençlerin eğitim hakkını ellerinden aldığını belirten Gök, “2015-2023 yılları arasında 2 milyondan fazla genç üniversite eğitimini yarıda bıraktı. Bu tablo, gençliğin geleceğinin yok sayıldığını gösteriyor” dedi.
Gençlik Ne Eğitimde Ne İşte
Gök, OECD verilerine göre Türkiye'nin “ne eğitimde ne istihdamda” olan genç oranında zirvede olduğuna işaret etti. “Türkiye’de 15-29 yaş grubundaki her dört gençten biri okula gitmiyor, çalışmıyor. Gençlerin iş bulma umudu her geçen gün azalıyor. 2019’da 87 bin olan iş umudunu kaybeden genç sayısı, 2023’te 412 bine yükseldi. Bu %369’luk artış, sistemin gençliğe umut veremediğini açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu.
Dünya Mutluluk Raporu verilerine göre Türkiye’nin gençleri 147 ülke içinde sosyalleşme kalitesinde son sırada yer alıyor. Gök, “2023’te yurt dışına göç eden 15-34 yaş arası genç sayısı 329 bin. Bu gençler ülkeyi değil, onları dışlayan, geleceksizliğe iten sistemi terk ediyor” dedi.
“Cumhuriyet Gençliğini Yalnız Bırakmayacağız”
Mustafa Gök, “Bu veriler, gençliğin ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak çöküşe sürüklendiğini, liyakatsizlik, fırsat eşitsizliği ve siyasi körlük nedeniyle büyük bir potansiyelin heba edildiğini göstermektedir. Eğitim-İş olarak gençliğin hak ettiği özgür, eşit ve umut dolu yarınlar için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.