EGEÇEP: Aliağa Termik Santralı derhal durdurulmalı

EGEÇEP: Aliağa Termik Santralı derhal durdurulmalı
Editör: Aliağa Medya
05 Ağustos 2025 - 12:59
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), İzmir'in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren termik santralin 11 yıldır ruhsatsız şekilde çalıştığını ve bu durumu yargı kararlarıyla belgelediklerini duyurdu. İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne “faaliyetin derhal durdurulması” çağrısı yapıldı.

EGEÇEP tarafından yapılan açıklamada, İzmir 3. İdare Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi kararlarına dikkat çekildi. Açıklamada, santralin 1. sınıf Gayrisıhhi Müessese (GSM) ruhsatı olmadan çalıştığı belirtildi.
Santralin faaliyetiyle ilgili daha önce verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararlarının mahkemeler tarafından iptal edildiği, ancak uygulamaya geçilmediği ifade edildi. Son olarak 6 Mart 2025 tarihinde verilen yeni bir ÇED kararı ile önceki yargı kararlarının etkisizleştirilmeye çalışıldığı öne sürüldü.

EGEÇEP avukatlarının ulaştığı bilgiye göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni 3 Mart 2025 tarihinde santralin ruhsatsız çalıştığını tespit ederek, “ruhsat alınıncaya kadar faaliyetten men” kararı verdi. Şirketin yürütmenin durdurulması talebi üzerine İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunuldu.
Valilik tarafından 22 Mayıs 2025 tarihinde verilen resmi yanıtta, santral için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmediği bildirildi. Bu gelişmenin ardından İzmir 3. İdare Mahkemesi, 12 Haziran 2025 tarihinde yürütmenin durdurulması talebini reddetti. İtiraz süreci ise 3 Temmuz 2025 tarihinde Bölge İdare Mahkemesi tarafından kesin olarak sonuçlandırıldı.
EGEÇEP açıklamasında, santralin 4 Nisan 2014 tarihinden bu yana GSM ruhsatı olmadan faaliyet gösterdiği ve bu durumun hukuka aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca ilgili idari ve cezai başvuru haklarının saklı tutulduğu, sürecin takipçisi olunacağı vurgulandı.
Platform, İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak, santralin faaliyetine son verilmesini talep etti. Açıklamada, iklim kriziyle mücadele kapsamında fosil yakıtlı enerji üretiminin sonlandırılması gerektiği de kaydedildi.
KaynaK:9 Eylil Gazetesi