FOÇADA "EN İYİ NARKOTİK POLİSİ ANNE" SEMİNERİ

FOÇADA "EN İYİ NARKOTİK POLİSİ ANNE" SEMİNERİ
01 Eylül 2021 - 23:32

İzmir’in Foça İlçesi’nde vatandaşları uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı madde kullanımına ilişkin bilgilendirme ve uyarma amaçlı seminer düzenlendi. İçişleri Bakanlığı’nın “En İyi Narkotik Polisi Anne” projesi kapsamında  düzenlenen seminerlerin her hafta değişik meslek, kurum ve vatandaş gruplarına yönelik olarak verilmeye devam edeceği bildirildi.

Foça Emniyet Müdürlüğü tarafından Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerin sunumunu Aliağa Emniyet Müdürlüğü Narkotik Büro Amirliğinde görevli polis memuru Didem Aydemir yaptı. Büyük çoğunluğu kadın olan izleyiciler arasında Foça Belediyesi personeli ve Foça Kent Konseyi üyelerinin yanısıra Foça Emniyet Müdürü Özgür Arslan, CHP Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, İlçe Kadın Kolları Başkanı Suna Saraçoğlu’da yer aldı.

İlk bölümünde seminerin düzenlenme amacı, uyuşturucu maddelerin tanıtımı, nasıl ve hangi yollardan temin edilebildiği, kullananlarda nasıl etkiler yaptığı, hangi belirtileri verdiği , özellikle öğrencilerin oda, çanta ve eşyalarında göze batabilecek ve uyuşturucu izleri taşıyabilecek emarelerin neler olduğu konularında annelerin ve ebeveynlerin dikkatini çekecek konulara yer verildi. Çocukların konuşmalarında argo ve sokak jargonunda geçen ifade ve tanımlamaların yer almasının uyuşturucu kullanımı konusunda önemli bir işaret olduğuna dikkat çekildi.

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun konuyla ilgili olarak hazırlanan görseli ile uyuşturucu kullanan bir genç kızın ölümü ve annenin dramı konusunun işlendiği İki Ekmek adlı kısa film izlendi.   

UYUMA

Seminerin ikinci bölümünde uyuşturucu madde ile mücadele merkezleri hakkında bilgi aktarıldı. “UYUMA” uygulamasının ücretsiz olarak cep telefonlarına indirilebileceği,bu uygulamanın konum bilgilerine ulaşarak en yakın kolluk gücünü harekete geçirdiği, uyuşturucu kullanımına yada satışına tanıklık eden vatandaşın bu  uygulama kanalıyla hızlı bir şekilde bildirebileceği belirtildi. Vatandaşları “UYUMA” yazılımı konusunda duyarlı olmaya çağıran çeşitli sanatçı ve tanınmış kişilerin çağrıları ekrana yansıtıldı.

AMATEM ÇEMATEM AÇIK KAPI

ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı ve ALO 115 Yeşilay Hattı’nın 7 gün 24 saat üzerinden hizmet verdiği anlatıldı. Bu hatlardan destek almak isteyen vatandaşlarıdan kimlik belgesi istenmediği, sadece yatarak tedavi almak istediklerinde kimlik bilgilerine başvurulduğu vurgulandı. Katılımcılara; AMATEM,( Alkol ve Madde Tedavi Merkezi) ÇEMATEM (Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) ve Kaymakamlıklar bünyesindeki AÇIK KAPI birimlerinin vatandaşlara destek verdiği, İzmir’de Ege Üniversitesi’nde ayakta, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise yatarak tedavi hizmeti verildiği bilgileri aktarıldı.

Projenin çıkış noktasının Anne figürünün aile içinde çok önemli bir yeri olması, madde kullanıcılarının büyük bölümünün aile fertleri ile beraber yaşaması ve uyuşturucu kullandıklarından çoğunluk ve öncelikle annelerin haberdar olması olduğunu belirten Didem Aydemir’in sunumu alkışlarla tamamlandı.  

Seyfi GÜL